Zelftest

Informatie over de zelftest

De ADHD zelftest is een screeningstest. Deze vragenlijst is bedoeld om te helpen de symptomen van ADHD bij volwassenen te herkennen. De test geeft een eerste aanwijzing dat je klachten wellicht passen bij ADHD/ADD.
De zelftest die bij ADHDcentraal gebruikt wordt is de ASRS. Deze is ontwikkeld door de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie).

Iedere vragenlijst heeft beperkingen en de diagnose ADHD is moeilijk te stellen. Tegelijkertijd lijkt het wel eens alsof een diagnose ADHD makkelijk en snel gesteld wordt. Wij beschouwen deze lijst nadrukkelijk als een startpunt, een eerste aanwijzing. Misschien vraag je je af hoe betrouwbaar zo’n test is. De vragenlijst die wij gebruiken is goed onderzocht en geeft een eerste aanwijzing. De ASRS zelftest heeft een grote betrouwbaarheid.
Als je positief scoort op de test is de kans groot dat je inderdaad ADHD hebt. Scoor je onder de drempel dan is die kans minder groot. De zelftest geeft slechts een indicatie. Wanneer je twijfelt en denkt mogelijk toch ADHD te hebben, neem dan contact op met je huisarts.
Wetenschappelijk onderzoek en achtergrond informatie (Engelstalig) over de test vind je hier:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2044504/

Doe de ADHD en ADD zelftest

De ADHD en ADD zelftest bestaat uit zes vragen die verband houden met de symptomen van ADHD/ADD. De uitkomst van de test geeft aan of je mogelijk ADHD of ADD hebt. In dat geval raden wij je aan dit te bespreken met je huisarts. De zelftest is ook beschikbaar als download om te printen, voor het geval je computer de zelftest niet goed weergeeft.

Hoe vaak hebt u problemen om de details van een project af te handelen, nadat u de meest interessante onderdelen van het project hebt voltooid?

Hoe vaak hebt u problemen om zich afspraken of verplichtingen te herinneren?

Hoe vaak vermijdt u een taak of stelt u een taak uit, indien voor deze taak goed moet worden nagedacht?

Wanneer u een taak hebt die veel denkwerk vereist, hoe vaak vermijdt u dan of stelt u uit om eraan te beginnen?

Hoe vaak gebeurt het dat u uw handen en voeten niet stil kunt houden wanneer u een lange tijd moet blijven zitten?

Hoe vaak voelt u zich overactief en gedreven om iets te doen alsof u door een motor wordt aangedreven?