COGNITIEVE GEDRAGSTHERAPIE

Medicatie heeft een goed effect op het verminderen van de concentratieproblemen, de hyperactiviteit en de impulsiviteit. Echter, oude patronen zijn hardnekkig en nieuw gedrag komt niet vanzelf.
Naast medicatie bieden wij hiervoor psycho-educatie in een online groep (2 bijeenkomsten) of individueel. Vervolgens is er de mogelijkheid om cognitieve gedragstherapie (CGT) te volgen. Als de indicatie gesteld is om CGT te volgen bestaat dit uit een compact traject dat zich specifiek richt op cognities of vaardigheden. Deze programma’s bestaan uit 5 sessies. Ook bestaat de mogelijkheid op indicatie het CGT-programma van Steven A. Safren te volgen. Dit programma leert doeltreffende en praktische vaardigheden en strategieën aan om met ADHD om te gaan en bestaat uit 11-12 sessies. Het streven is om deze sessies wekelijks op een vast moment (zelfde dag en tijdstip) te plannen, uiteraard in overleg met u, rekening houdend met de agenda van onze behandelaren en uzelf.
Om optimaal te profiteren van de therapie is het belangrijk ook tijdens de rest van de week thuis te oefenen. De programma’s worden ondersteund met eHealth modules. Tevens kunt u zelf ook gebruik maken van een breed pakket aan eHealth modules gericht op specifieke onderwerpen zoals sociale vaardigheden, piekeren, mindfulness, middelengebruik, gezond leven en herstel.

Slaap
ADHD gaat vaak gepaard met slaapproblemen. Deze verminderen vaak als gevolg van de behandeling voor ADHD klachten. Indien dit niet het geval is, kunt u als onderdeel van de behandeling een speciale therapie volgen op het gebied van slaap.