Ik zoek hulp

ADHD

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder en is een, meestal, aangeboren en erfelijke aandoening, waarbij er minder neurotransmitters worden aangemaakt. Dit zijn de stoffen die de boodschappen doorgeven aan de hersenen. Dit kan ervoor zorgen dat het lastig is om je te concentreren en je snel afgeleid raakt (aandachtsproblemen). Ook kan het zijn dat je ondoordacht beslissingen neemt en te snel in actie komt (impulsiviteit). Daarnaast kan het zijn dat je lichamelijk overactief bent of je altijd onrustig voelt (hyperactiviteit).

Er zijn allerlei vormen van ADHD, iedereen is anders en heeft zo zijn eigen vorm van ADHD. Je kan je voorstellen dat ADHD invloed heeft op meerdere gebieden, zoals school, werk, relatie, middelengebruik (alcohol, drugs etc.) en het huishouden. Iedereen kan dit op een andere manier uiten.

Bekijk de informatie over Wat is ADHD?

ADHD bij Jeugd (6 – 18 jaar)

Ben je op zoek naar meer informatie over diagnostiek en behandeling van ADHD bij kinderen en jeugd, klik dan hier.

Zelftest

De ADHD zelftest is een screeningstest. Deze vragenlijst is bedoeld om te helpen de symptomen van ADHD bij volwassenen te herkennen. De test geeft een eerste aanwijzing dat je klachten wellicht passen bij ADHD.
De zelftest die bij ADHDcentraal gebruikt wordt is de ASRS. Deze is ontwikkeld door de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie).

Naar de zelftest.

Verwijzing

Voor een diagnose en behandeling bij ADHDcentraal heb je in alle gevallen een verwijzing nodig. Wij ontvangen graag van jouw huisarts of regiebehandelaar in de GGZ een verwijsbrief. Belangrijk is, dat de verwijzer naar ADHDcentraal verwijst, en er specifiek verwezen wordt naar de specialistische GGZ.

Lees verder over het aanmelden bij ADHDcentraal.

Behandeling

Gelukkig kan ADHD meestal effectief behandeld worden. De behandeling kan bestaan uit een combinatie van Psycho-educatie, Medicatie en Cognitieve Gedragstherapie die we samen optimaal inzetten.
De psycho-educatie helpt je te begrijpen wat er gebeurt bij ADHD en wat de behandeling met je zal doen. De medicatie zal de klachten verminderen waardoor je je rustiger voelt en je beter kunt concentreren.  In de CGT wordt gewerkt aan het aanpakken van gedragspatronen en praktische vaardigheden met een focus op de ADHD kernsymptomen. De doelen worden afhankelijk van jouw individuele behoefte en hulpvraag met jou afgestemd. 

Lees meer over de behandeling van ADHD.