Wat betekent dit voor mij?

De zelftest geeft aan dat ik mogelijk ADHD of ADD heb. Hoe nu verder?

De uitkomst van de zelftest is niet voldoende om definitief vast te stellen of u ADHD of ADD heeft. Zo’n conclusie mag pas getrokken worden na een zorgvuldige diagnose door een psychiater.

De uitslag van de zelftest is voor veel mensen even wennen. Het is goed om rustig te laten bezinken wat u hier verder mee wilt. Deze uitslag kunt u met uw huisarts bespreken. 

Wat schiet ik er mee op als ik een uitgebreide diagnose laat doen?

Een volledige diagnose geeft zekerheid. U weet of u wel of niet ADHD of ADD heeft. Daarnaast geeft zo’n diagnose toegang tot behandeling die bij u past. De behandeling is er op gericht de kwetsbaarheden aan te pakken die bij ADHD en ADD horen.

Wat mag ik verwachten van behandeling?

Na een geslaagde behandeling lukt het vaak beter te bereiken wat u wilt in het leven. De behandeling geeft rust en zorgt dat u zich beter kunt concentreren. Veel mensen met ADHD of ADD zeggen dat het leven ze overkomt. Het doel van de behandeling is om zelf richting aan je leven te geven. Minder problemen, meer succes.

In de praktijk bestaat er een stereotype beeld van de drukke ADHD-er en de dromerige ADD-er. De verhalen van onze patiënten leveren een veel genuanceerder beeld. De buitenkant van ADHD verandert vaak met het ouder worden. Drukte wordt verinnerlijkt en beheerst, chaos en vergeetachtigheid wordt gecompenseerd door trucs en rituelen. De levensverhalen van anderen roepen soms herkenning op.