ADHDcentraal behandelt ook jeugd!

ADHDcentraal Jeugd is het expertisecentrum voor diagnostiek en behandeling van AD(H)D bij kinderen en jongeren. Je kunt snel bij ons terecht. Geïnteresseerd?

Over ons

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie Nederland
ADHDcentraal is gewaardeerd op ZorgkaartNederland.

“Een hele fijne ervaring voor ons en onze dochter. Prettige manier van communiceren waarbij de professionaliteit en de rijke ervaring goed te merken was bij iedereen. De diagnose in 1 dag is heel fijn. Meteen weten waar je aan toe bent en met een plan naar huis, dit is hoe zorg eruit hoort te zien!”

ADHDcentraal Jeugd is het expertisecentrum voor diagnostiek en behandeling van ADHD bij kinderen en jongeren in de leeftijd 6-18 jaar. Wat ADHDcentraal Jeugd uniek maakt, is dat jullie slechts één dag op onze locatie in Nieuwegein komen. Aan het eind van die dag hoor je of er sprake is van AD(H)D. Je ontvangt dan ook direct de onderzoeksresultaten en een (behandel) advies. We kunnen dit realiseren doordat een deel van het traject, gedigitaliseerd, achter de schermen plaatsvindt.
De behandeling kan vervolgens desgewenst deels fysiek op locatie en deels online – dus vanuit huis- worden gevolgd middels beeldbellen met de behandelaar. Ook bieden we behandeling op onze locatie in Nieuwegein aan voor de jongere kinderen.

Voor wie

ADHDcentraal Jeugd is er voor kinderen en jongeren tussen de 6 en 18 jaar waarbij er sterke vermoedens van AD(H)D zijn. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten doordat het kind zich moeilijk kan concentreren, of snel afgeleid is (aandachtsproblemen), ondoordacht beslissingen neemt of te snel tot actie overgaat (impulsiviteit), lichamelijk overactief is of zich altijd onrustig voelt (hyperactiviteit). ADHD zonder hyperactiviteit wordt in de volksmond ook wel ADD genoemd.

Klik hier voor meer informatie over ADHD en online tests

Onze werkwijze

Bij ADHDcentraal Jeugd vinden we het belangrijk een goed beeld van het kind en van de omgeving waarin het kind opgroeit te krijgen, voordat er vastgesteld kan worden of er sprake zou kunnen zijn van ADHD.
Onze werkwijze is efficiënt en we werken met veel ervaren specialisten. Het onderscheidende aan onze werkwijze is dat tijdens de onderzoeksfase het kind en ouders en/of verzorgers maar één dag naar de locatie in Nieuwegein hoeven te komen. Dit kunnen we op deze manier doen doordat we veel van de benodigde informatie al voorafgaand aan deze dag verzamelen. Dit is belangrijk omdat één dag niet genoeg is om een volledig beeld te krijgen van het kind en de omgeving.

Lees meer over onze werkwijze

Voorafgaand aan de diagnostiekdag

Tijdens het onderzoek is een aantal mensen betrokken met ieder zijn eigen expertise, zodat we goed kunnen onderzoeken of er sprake is van ADHD. Het team van ADHDcentraal Jeugd bestaat uit een verpleegkundig specialist, een kinder- en jeugdpsycholoog of orthopedagoog, een (GZ)-psycholoog en een kinder-en jeugdpsychiater.

Om goed voorbereid aan de diagnostiekdag te beginnen hebben we veel informatie nodig. Ouders en/of verzorgers vullen een screeningsformulier in. Als er geen redenen zijn om aan te nemen dat er complexere problemen spelen, krijgen ouders en/of verzorgers ook vragenlijsten over de ontwikkeling van het kind en over henzelf. We vragen het kind (vanaf 12 jaar) om een vragenlijst in te vullen over het eigen gedrag en de school vult een vragenlijst in over hoe het met het kind gaat op school.  Om een compleet beeld te krijgen vragen we de ouders en/of verzorgers om filmpjes te maken van momenten waarop zij vinden dat het kind gedrag laat zien dat bij ADHD past. 

Al deze informatie wordt meegenomen ter voorbereiding op de diagnostiekdag. Deze informatie geeft al een goed beeld waarbij niet alleen wordt gekeken naar het gedrag van het kind, maar ook naar eventuele onderliggende factoren in de omgeving die van invloed kunnen zijn op dit gedrag.

De diagnostiekdag

Op deze dag is niet alleen het kind zelf aanwezig, maar ook ouders en/of verzorgers. 

Er vinden verschillende gesprekken en onderzoeken plaats. De verpleegkundig specialist spreekt de ouders en/of verzorgers. De kinder-en jeugdpsychiater ziet het kind voor een kinderpsychiatrisch onderzoek. Er wordt een QbTest (computer gestuurde neuropsychologische test) afgenomen. En op indicatie vindt er een intelligentie onderzoek plaats. Tijdens alle gesprekken is er aandacht voor mogelijke andere problemen die lijken op klachten die je vaak bij ADHD ziet, maar die passen bij een andere verklaring.

Na alle onderzoeken wordt de informatie bij elkaar gelegd en wordt binnen het multidisciplinaire team besproken of er sprake is van ADHD. Na dit overleg wordt er een terugkoppeling en advies gedeeld met het kind en ouders en/of verzorgers.

Wanneer er ADHD wordt vastgesteld kan de behandeling direct starten.

Wie zijn wij

Lonneke Koens

Mijn naam is Lonneke Koens en werk sinds 2013 als kinder- en jeugdpsychiater. Inmiddels ben ik, na jarenlange ervaring met kinderen en jongeren (en hun gezinnen) met ADHD, alleen maar meer ervan overtuigd geraakt dat het juiste onderzoek en behandeling de ontwikkeling van een kind sterk positief kan beïnvloeden.

Rob Brouwer

Mijn naam is Rob Brouwer. Ik ben verpleegkundig specialist.  In 2015 maakte ik de overstap naar ADHDcentraal waar ik de expertise heb uitgebreid naar de volwassen doelgroep, waar ik goede zorg en efficiënt werken heb leren combineren. Ik ben enorm enthousiast om, samen met mijn collega’s, mijn ervaring en expertise in te zetten voor ADHDcentraal Jeugd.

Ellen van Es

Mijn naam is Ellen van Es. Ik ben GZ-Psycholoog. Sinds 2002 werk ik met kinderen en jongeren en heb daar al velen gezien die AD(H)D hebben. Ik vind het fijn om kinderen/jongeren en hun ouders en/of verzorgers een eindje op weg te helpen. Ook al merken we dat concentratie of overbeweeglijkheid soms lastig is, we kunnen het kind wel een duwtje in de goede richting geven.

Edwin van Velzen

Mijn naam is Edwin van Velzen. Ik ben verpleegkundig specialist. Mijn ervaring in de kinder- en jeugd GGZ helpt om een goed onderscheid te maken in wat er speelt in problematiek. Naast ADHD kan er sprake zijn van onder andere autisme, angst of depressie. Dit goed uit elkaar pluizen doe ik graag samen met de jongere en met ouders en/of verzorgers en uiteraard ook samen met mijn collega’s.

Lydia van Wersch

Mijn naam is Lydia van Wersch. Als psycholoog heb ik uitgebreide expertise opgedaan in de diagnostiek en behandeling van mensen met ADHD. Ik vind vroege interventie zeer waardevol; op tijd begeleiding of hulp bieden kan een enorm verschil maken in de rest van het leven van een kind of jongere met ADHD. Ik doe mijn werk met veel passie en probeer mij zo goed mogelijk te verplaatsen in de ander, om samen tot passende oplossingen te komen

Wat doen we niet

ADHD gaat vaak gepaard met andere psychische problemen zoals stemmingsproblemen, angstklachten, middelengebruik, slaapproblemen, een negatief zelfbeeld, faalangst en persoonlijkheidsproblematiek. Sommige van deze klachten kunnen gerelateerd zijn aan ADHD, dergelijke klachten zien we vaak afnemen tijdens de behandeling. Het kan ook zijn dat het op zichzelf staande klachten zijn die specifieke aandacht en behandeling nodig hebben. Deze bieden wij niet, maar adviseren in dergelijke gevallen wel een vervolgbehandeling.

Kosten

Vergoede zorg

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugd geestelijke gezondheidszorg (ggz). Jeugd ggz zit niet meer in het basispakket van de zorgverzekering. ADHDcentraal Jeugd brengt de kosten van de zorg rechtstreeks in rekening bij de gemeente waar de cliënt woont. Dit geldt alleen voor de gemeenten waar ADHDcentraal Jeugd een contract mee heeft afgesloten:

Gemeenten met contract

Almelo

Bergen op Zoom

Borne

Bunnik

De Bilt

De Ronde Venen

Dinkelland

Enschede

Etten-Leur

Haaksbergen

Halderberge

Hellendoorn

Hengelo

Hof van Twente

Losser

Moerdijk

Montfoort

Oldenzaal

Oudewater

Rijssen-Holten

Roosendaal

Rucphen

Steenbergen

Stichtse Vecht

Tubbergen

Twenterand

Utrechtse Heuvelrug

Wijk bij Duurstede

Woensdrecht

Woerden

Zeist

Zundert

Wierden

Zelfbetaling

Het is tevens mogelijk een afspraak te maken zonder verwijzing of vanuit een andere gemeente in Nederland. In dat geval ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten. We werken met een vanafprijs van 1500 euro, gebaseerd op marktconforme tarieven. De kosten van een IQ onderzoek komen hier nog bij (indien geïndiceerd). Neem hier contact op voor de mogelijkheden.

Informatie voor verwijzers

Om een cliënt naar ADHDcentraal Jeugd te verwijzen is het belangrijk om de juiste informatie op de verwijsbrief te vermelden. Je kunt eenvoudig patiënten naar ons verwijzen door gebruik te maken van Zorgdomein. Let hierbij op dat je binnen zorgdomein de keuze maakt voor het product ADHD (Jeugd).

Uiteraard is het ook mogelijk zelf een verwijsbrief te mailen naar

 info@adhdcentraaljeugd.nl.

Contact

Voor vragen kan het contactformulier worden ingevuld.

Let op: Als het kind via een vergoed traject in zorg wenst te komen, dient deze woonachtig te zijn in 1 van deze gemeenten en verwezen te worden via gemeente of huisarts.

Gemeenten met contract

Almelo

Bergen op Zoom

Borne

Bunnik

De Bilt

De Ronde Venen

Dinkelland

Enschede

Etten-Leur

Haaksbergen

Halderberge

Hellendoorn

Hengelo

Hof van Twente

Losser

Moerdijk

Montfoort

Oldenzaal

Oudewater

Rijssen-Holten

Roosendaal

Rucphen

Steenbergen

Stichtse Vecht

Tubbergen

Twenterand

Utrechtse Heuvelrug

Wijk bij Duurstede

Woensdrecht

Woerden

Zeist

Zundert

Wierden

 Zoomstede 20 3431 HL Nieuwegein
 info@adhdcentraaljeugd.nl
 088-3131282
09:00 – 16:00

Werken bij

Momenteel hebben we meerdere open vacatures. Voor meer informatie: